Pénztárnál már a napelemekről is olvasgatok? Mi van velem?

Szeretek tájékozott lenni mindenféle témában. Ezért sokat olvasok, könyveket, magazinokat és persze online oldalakat, cikkeket is. Ennek van egy olyan hátránya, hogy mivel a telefon, mint mindenkinél, nálam is mindig a táskában van, ezért szinte mindig, mindenhol olvasgatok, keresgélek. Erre az egyik legjobb időpont számomra a pénztáraknál való sorban állás közben van. Sokszor annyira belemerülök egy adott témába, hogy el is felejtem már, hogy én következem.

Így volt ez a legutóbb is, amikor az üzletbe befelé menet láttam meg egy félmondatot valahol egy napelemes rendszerrel kiépített lakóparkról, hogy ez mennyire környezetbarát és mennyire megéri napelemesen rendszeres házban lakni. Ezért a kasszánál rá is kerestem a napelem gyártás folyamatára. Kíváncsi voltam, vajon tényleg annyira megéri-e, illetve, ha nem alapból olyan házat veszek, amin már kiépítették, akkor például nekem van-e lehetőségen a kicsit régebbi házamon is a napelemek felhelyeztetésére. Találtam ezt a weboldalt, ami első ránézésre elég komolynak tűnt, de ahogy jobban beleolvastam minden megértettem és egyre jobban érdekelt a téma. Olyan izgalmas és persze hasznos infókat is megtudtam, mint hogy például egy napelem cella akár 90 fokra is felmelegedhet a tűzőnapon, ezért elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű legyen.

A napelemek gyártója egyébként, amiket a cég is használ a telepítések során, már több mint 50 éve gyárt napelemeket, így azért elhittem, hogy bizonyára tényleg értenek is ahhoz, amit csinálnak. Konkrét árakat sajnos nem tudtam meg, mivel ez azért elég sok mindentől függ, például a ház mérete, tájolása, az éves áramfogyasztástól stb. De azt megtudtam, hogy ha pár kritériumnak megfelel például az én házam is, akkor semmi akadálya annak, hogy nekem is legyenek akár napelem rendszer a tetőmön. Ehhez nyilván valóan szükséges lenne egy helyszíni felmérés. Arra a kérdésre pedig, hogy megéri-e azt hiszem egyértelmű választ kaptam akkor, amikor elolvastam, hogy kamatmentes hitel felvehető a teljes telepítés költségeinek fedezésére, választható futamidőre.

Jelenleg elég sok mindennel foglalkozom, így ez most nem férne bele az életembe és azt hiszem nem is a téli időszak a legjobb arra, hogy napelemeket szereltessek a tetőre, de később tavasszal úgy gondolom érdemes lehet belevágni ebbe a projektbe. Addig is télen pedig, hogyha az időm engedi utána járok részletesen ennek a kamatmentes hitel lehetőségnek. Illetve szerintem felveszem már most nem sokára a céggel a kapcsolatos, hátha van még olyan dolog amit fontos lenne tudnom.