Hogyan spórolj rengeteget napelemmel

A nyakunba lihegő klímakatasztrófa árnyékában kénytelen vagyok bevallani, hogy sajnos még mindig nem sikerült annyira környezettudatosan élnek, mint ahogy az indokolt lenne, és amennyire a lelkiismeretem diktálja.

A nővérem, aki már lassan egy éve teljesen zero waste életmódot folytot, egyszerre motivál, és rengeteget segít, hiszen nagyon sok jó tippet, tanácsot ad nekem azt illetően, hogy hogyan lehet a lehető legzöldebben vezetni egy háztartást. Nála persze kicsit másképp működik a dolog, hiszen marha jól keres egyrészt, másrészt egyedülálló, míg én a három gyerekes háztartásomban kicsit nehezebben tudom ezt megoldani. A gyerekeknek valamibe bele kell pakolni az uzsonnát, és néha bizony sokkal egyszerűbb bedobni egy zacskóba, mint mosogatni a dobozokat, megvesszük a műanyag dobozos fagyit vagy a szintén műanyag csomagolású játékot, csokit, cukorkát. A nagylányom imádja a joghurtot, és próbálok mindig olyat venni, amit befőttesüvegben árulnak, de néha bizony ragaszkodik azokhoz ízekhez, amit csak a kis műanyagpoharas termékek között találok.

Egyszóval nem könnyű, de rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban, és szerencsére az egész család ott segít, ahol tud. Legalábbis a férjem, a gyerekek még kicsit ahhoz, hogy teljes mértékben belássák ennek a fontosságát, és ne varázsolja el őket a műanyag zacskós  gumicukor.

Pont ezért döntöttünk úgy a férjemmel, hogy a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb, ráadásul legjobban megtérülő környezetvédelmi formát próbáljuk gyakorolni: áttérünk napenergiára.

Nem is gondolkodtunk igazán sokat rajta, mivel mindkettőnknek nagyon tetszett az ötlet, nem kellett győzködnünk a másikat. Ilyenformán azonnal keresgélni is kezdtünk a neten napelem pályázat családi házra kategóriában, hogy találjunk némi infót arról, hogy hogyan érdemes egyáltalán ebbe az egészbe belefogni, és így akadtunk rá erre a napelem pályázatokkal foglalkozó kft-re.

A rendkívül igényes weboldaluk látva szinte azonnal meggyőztek bennünket, de természetesen azért jó alaposan utána olvasgattunk a dolognak. Maga a weboldal is elképesztő hasznos volt, rengeteg fontos infót találtunk ott magáról a napelemről, a működéséről, a felszerelhetőségről, és az ügyintézés menetéről.

Az oldal alapos áttanulmányozása után úgy döntöttünk, hogy felvesszük velük a kapcsolatot, hátha velük el tudnánk intézni egy jó napelem pályázatot családi házra.

napelem pályázat családi házra

Már onnan is sejthető volt, hogy ez egy komoly cég, hogy nem kaptunk azonnal árajánlatot, hanem egyszer időpontot egyeztettünk egy helyszíni kiszállásra, mivel csak alapos helyszíni vizsgálatok után lehet pontosan megállapítani, hogy mekkora és mennyi napelemre van szüksége a háztartásnak, és hogy ezt egyáltalán megbírja-e a tetőszerkezet.

Mi pont azon szerencsések közé tartoztunk, akinek a háza gond nélkül elbírta a kellő mennyiségű napelemet, szóval azonnal indulhatott is a napelem pályázat családi házra. Elképesztő segítőkészek voltak a papírmunkát illetően is, még azt is segítettek elintézni, és ebből a szempontból is szerencsések voltunk, hiszen fel voltunk készítve arra, hogy akár több hónapba is telhet, mire ezeket a köröket lefutja az ember, de nekünk alig egy-két hét alatt sikerült elintézni.

A szerelés maga alig egy napot vett igénybe, és most már nemhogy nyugodtabb a lelkiismeretem, hogy sikerült a családunk ökológiai lábnyomát csökkenteni, hanem rengeteg pénzt is spóroltunk azóta, hiszen most már hónapok óta élvezzük a 0 forintos villanyszámlákat (amelyeket szigorúan e-mailen keresztül kapunk meg!).