A pénzt nem csak gyűjteni, hanem költeni is tudni kell

akarékos személynek vallom magam. Szeretem, ha van félretett pénzem, mivel csak így tudom magam igazán biztonságban érezni. Még sosem fordult elő velem, hogy üres maradt a pénztárcám. Erre az érzésre azonban nem is vágyok, biztos teljesen kiborulnék.

A spórolásnak számos előnye van, hiszen nincsenek anyagi gondjaim, sosem szorulok anyagi segítségre, meg tudom vásárolni a szükséges dolgokat. Ugyanakkor a takarékoskodásnak rengeteg hátránya is lehet, persze csak akkor, ha azt túlzásba visszük. Nem szabad például abba a hibába esni, hogy megtagadjuk magunktól a társasági összejöveteleket, mivel nem szeretnénk költeni a pénzt. Ez könnyen vezethet teljes elmagányosodáshoz. Mindemellett lényeges, hogy az egészséges ételeket se vonjuk meg magunktól, ha szükséges, ne sajnáljuk a pénzt az orvosra, és az is fontos, hogy a lakásunk kellemes, lakható legyen. Hiába van a bankszámlán a sok pénz, ha megkeserítjük a saját életünket az örökös kuporgatással.

Az említettek tudatában elhatároztam, hogy végre megvalósítom egy régi nagy álmomat: áttérek a modern energiatermelésre. A környezetkímélés számomra rendkívül fontos, mindig is nagy hangsúlyt fektettem rá. Rendszeresen járok szemétszedési akciókra, a hulladékot természetesen szelektíven gyűjtöm, a gyerekeimet megpróbálom a lehető leginkább a környezettudatosságra nevelni, valamint amikor csak lehet, biciklivel közlekedem a városban. A következő lépés pedig a házunk energiahatékonyabbá való varázslása lenne. Ezáltal többet tudnék tenni a károsanyag-kibocsátás ellen.

A barátnőmtől, Maritól hallottam egy cégről, akik napelem rendszerek felszerelésével foglalkoznak. Mariék az ő szolgáltatásukat választották, amikor a fotovoltaikus rendszerek felszerelése mellett döntöttek. A rendszer telepítése kapcsán mindennel teljes mértékben elégedettek voltak.

A barátnőm hamar elküldte a napelemrendszer.info weboldal linkjét, ahonnan az 5 kw napelem rendszer ár részleteiről szerettem volna több információt begyűjteni. Sajnos ez is egy rossz berögződésem, hogy mindig először az árak érdekelnek.

A weboldalról sok hasznos tudnivalót sikerült beszereznem a napelem rendszer kivitelezéséről, a megtérülésről, valamint a tervezési folyamatról. Az internetes oldal szerkesztői rendhagyó módon próbálják eladni a napelem rendszereket, hiszen nem konkrét információkat közölnek, hanem a személyes vonalra mennek rá. Három valós személy történetén keresztül ismertetik, hogy miért is éri meg a modern energiatermelésre váltani. Az egyének valóban a cég ügyfelei, így a valós tapasztalataikról tudtak beszámolni. Többnyire természetesen pozitív jelzőket használtak a vállalatra, azonban tetszett, hogy egy-egy negatív pontra is rávilágítottak, így tudtak igazán hihetővé válni a sztorik. A történetek ezáltal azt az érzést keltették, hogy a weboldal szerkesztői nem csak fényezni szeretnék a céget, hanem konkrét tényeket, eseteket ismertetnek.

Az internetes oldal böngészése során sajnos az 5 kw napelem rendszer árakról pontos adatokat nem kaptam. Szerettem volna minél hamarabb választ kapni a kérdésemre, de gondolom, sokat számítanak a személyes tényezők is, mint például a fogyasztás, hogy milyen a ház, valamint, hogy hol található. Emiatt személyre szabott árajánlatot kell kérni. Ehhez található a honlapon egy űrlap, amiben az érdeklődő a személyes adatokon kívül azt is meg kell, hogy adja, hogy mennyi az éves áramfogyasztása. Én ezt az űrlapot kitöltöttem, már csak a válaszra várok. Remélem, hogy minél hamarabb reagálnak, hiszen nagyon kíváncsi vagyok.

Lényeges tényező, hogy a fotovoltaikus rendszerek nem csak a károsanyag-kibocsátás mértékét csökkentik, hanem megtérülő beruházásnak is számítanak. A weboldalon közölt információk szerint a napelemek megközelítőleg tíz éven belül hozzák vissza az árukat. Ennek értelmében nem csak a környezet védelme érdekében lehetnek hasznosak a napelemek, hanem anyagi szempontból is. Első hallásra mondjuk, ez a tíz év elég hosszú időnek tűnik, azonban szakértők szerint, egy jól felszerelt, illetve minőségi alkatrészekből álló napelem rendszer hosszú évtizedekig tökéletesen képes üzemelni. Tehát érdemes költeni a minőségi alkatrészre és a profi munkára.

A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, és nem csak annyit, amennyire a háztartásokban szükség van. A pluszba termelt áram a hálózatra töltődik, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Tehát a napelemekkel rendelkező személyek is energiatermelővé válnak, amivel pénzt lehet keresni, illetve a havi villanyszámláktól akár teljes egészében meg lehet szabadulni. Előfordulhat persze, hogy a kevésbé napsütéses hónapokban nem képesek a napelemek elegendő áramot termelni, azonban szerintem az sem rossz, ha csak egy minimális összeget kell a villanyszámlára áldozni.

Az anyagiakat érintő információk tudatában eldöntöttem, hogy nem fogok foglalkozni a napelem rendszer árával, hiszen akkor sosem fogok semmibe belevágni. A beruházás úgyis megtérül, tehát fölösleges lenne, ezen törjem a fejem, hiszen pénzem biztos lesz rá, mivel elég sokat sikerült összegyűjteni az elmúlt néhány évben. A gyűjtési fázist már jól begyakoroltam, azzal nincs gondom, viszont most meg kell tanulnom, hogy hogyan lehet megszabadulni tőle. Ugyanis be kell látnom: a bankszámlámon csücsülő összeg sosem fog igazán boldoggá tenni.